Ce inseamna editarea foto profesionala?

Ante scriptum: Acest articol nu se adreseaza fotografilor profesionisti, asadar, tratati-l ca atare.

S-a intamplat, rar intr-adevar, ca, in cadrul stabilirii detaliilor pentru botez, sa primesc urmatoarea cerere: ” …auziti…dar daca ne livrati toate fotografiile asa cum sunt, needitate, mai scadeti din pret? ”  Ca fotograf profesionist am ramas uimit de intrebare, dar, punandu-ma in locul clientului am realizat ca acesta, nefiind fotograf nici macar amator, nu avea cum sa stie cu ce se “mananca” si ce este editarea foto profesionala.

Binenteles ca raspunsul meu a fost NU…nu scad din pret pentru ca editarea foto este o conditie sine-qua-non a livrarii fotografiilor finale si este parte componenta a serviciilor foto. Veti vedea la toate anunturile fotografilor expresia “editare foto profesionala” sau “fotografii editate si livrate pe suport media”. Hai sa vedem de ce…

Scurt istoric fotografic

Va mai amintiti fotografia pe film, alb negru si color si aparatele foto Smena si Zenit? Fotografiile finale aveau urmatorul proces: aparatul inregistra imaginea pe negativ, negativul trebuia developat iar fotografiile marite si developate pe hartie fotografica. Tot acest proces, putem sa-l numim editare foto, era desfasurat acasa cu aparatura specifica si substante revelatoare si fixatoare daca ne pricepeam, sau la magazin unde dadeam filmele si primeam pozele gata facute.

Ei bine, in digital, principiul este acelasi, respectiv obtinerea unei imagini si printarea sau transpunerea pe suport media. Tehnologia insa, e complet diferita, filmul negativ s-a transformat in fisier RAW ( din engleza: crud ) iar procesarea este facuta prin intermediul programelor software profesionale. Adobe Photoshop si Adobe Lightroom reprezinta standardul in domeniul fotografic.

fotograf botez bucuresti foto zenit-ttl

Deci, cum se face editarea foto digitala?

In primul rand sa lamurim ce sunt fisierele RAW. Acestea sunt imagini brute, numite negative digitale deoarece indeplinesc acelasi rol ca si negativele in fotografie de film: nu sunt direct utilizabile ca imagini , dar au toate informațiile necesare pentru a crea o imagine. De asemenea , procesul de conversie a unui fisier RAW intr -un format vizibil ( JPEG ) este in analogie cu procesul de convertire a unui film fotografic in printuri care pot fi vizionate.

In regim de amator, aparatul foto este setat complet automat, inregistrand astfel fotografiile direct in format JPEG, gata de vizionare. Fotograful profesionist nu va lucra niciodata in mod automat, toate setarile fiind manuale iar formatul fiind RAW, permitand astfel prelucrarea imaginii si exportul final in format JPEG sau printarea pe hartie fotografica.

fotograf botez bucuresti foto botez-1

Aparatul inregistreaza fisierele digitale negative in format RAW, aceste fisiere se descarca in computer, se introduc in baza de date creata in programul de prelucrare profesionala ( personal folosesc doar Lightroom, Photoshop-ul fiind pentru altfel de procesari sau actiuni ) dupa care urmeaza editarea propriu zisa. Ce anume se editeaza:

  • Calibrarea ( standard, portret, peisaj, neutru, etc… )
  • Corectiile pt obiectiv, aberatiile cromatice
  • Reducerea granulatiei
  • Expunere, luminozitate, contrast, saturatia culorilor
  • Echilibrarea intre lumini si umbre
  • Temperatura de culoare ( balansul de alb )
  • Perspectiva verticala si orizontala
  • Decupajul si incadrarea subiectului ( regula treimii )
  • Efecte ( vintage, sepia, alb-negru, vignetare, etc… )
  • Exportul final in format JPEG calitate maxima

Nerespectarea oricarei actiuni enumerate poate duce la fotografii prea “moi” sau “prea tari”, intunecate sau “arse”, cu fete mov, portocalii sau verzi, granulate vizibil, strambe, cu subiecte plasate aiurea sau care nu spun nimic, privirea fiind atrasa in alt loc. Binenteles exceptiile care confirma regula sunt efectele aplicate in cunostiinta de cauza, cum ar fi acestea de mai jos:

Ca o concluzie la “Ce inseamna editare foto profesionala”

Fotografiile se livreaza editate. Nu se poate altfel. In plus, alaturi de fotografiile color originale aveti si o serie de fotografii cu efecte aplicate care sa sublinieze creativitatea si viziunea fotografului. Nu la toate se aplica, doar la cele care se preteaza, care “spun ceva”, acel “ceva”care te poate face sa tresari. Editarea foto nu tine doar de deontologia profesionala, tine si de o mare pasiune pentru fotografie, cel putin asa vad eu lucrurile.

Post scriptum: A… si am uitat… editarea foto este inclusa in pret. Nu va dau fotografiile in format RAW, nu aveti ce face cu ele… 😀 😀

Daniel Arnold – DA! Photography