Perceptia culorilor RGB

Fie ca te uiti la fotografiile minunate de la botez, fie ca incerci sa gasesti culoarea materialului pentru album, fie ca te uiti la un nou blockbuster, ochii tai sunt loviti de emisii de lumina, iar dimensiunea pupilei se schimba. Tot felul de lucruri stiintifice fascinante apar atunci cand ne uitam la monitor sau televizor, dar te-ai oprit vreodata sa te gandesti cum suntem capabili sa percepem culorile?

Ochiul „vede”, percepe si coloreaza intr-un mod foarte ciudat pana la urma! Celulele fotosensibile care captusesc retina vad, pe scurt, doar in rosu, verde si albastru (RGB)! Si totusi, vedem mii sau milioane de culori. Deci totul pare sa se intample in creier. Dar, de fapt, cate culori percepem?

RGB este un model de culoare aditiv format din lumini rosii, verzi si albastre, care sunt combinate pentru a produce o gama larga de culori. Scopul acestui model este reprezentarea, detectarea si afisarea imaginilor sistemului electronic, cum ar fi televizoarele si monitoarele pentru PC sau laptop.

Imaginati-va un palet de vopsea; numai cu culori rosu, verde si albastru. La fel ca in arta, puteti combina aceste trei culori pentru a crea o alta culoare, care nu este primara. Acest lucru functioneaza intr-un mod similar in lumea electronica a televizorului.

Fotograf Botez Bucuresti Magician Culori RGB

Desi modelul de culoare RGB a fost folosit si in fotografie, inainte de era electronica, acesta avea deja o teorie solida bazata pe perceptia noastra asupra culorilor si a modului in care functioneaza ochii nostri.

Modelul de culoare RGB nu corespunde direct cu sensibilitatea la lumina a celor trei tipuri diferite de celule conice din ochiul uman. Celulele conice lucreaza impreuna si fac referinte incrucisate la informatiile pe care le primesc pentru a deduce culoarea.

Ochiul uman este un organ extrem de complex, rezultatul unei evoluții foarte indelungate. Lucreaza impreuna cu creierul, ne permite sa vedem lumea in culori si sa percepem mii de culori.

Culoarea nu este inerenta obiectelor, dar suprafata unui obiect reflecta unele culori si absoarbe altele. Ochiul uman percepe doar culorile reflectate. De exemplu, un mar rosu; rosul nu este „in” mar, dar suprafata marului reflecta anumite lungimi de unda pe care le vedem ca rosii.

Lumina vizibila

Proprietati ale luminii

Lumina este o unda electromagnetica si „culoarea ei” depinde de lungimea de unda. Ca toate undele, are o infinitate de lungimi de unda diferite, care ii confera „culoarea” sa, atunci cand vorbim despre culori vizibile omului. Cand lungimile de unda sunt scurte (in jur de 380 nm) le percepem ca fiind albastru-violet, iar cand sunt mai lungi (in jur de 700 nm) le percepem ca fiind rosii.

Toate undele vizibile sunt numite spectrul luminii vizibile. Dincolo de spectrul vizibil pentru om se afla ultravioletele, razele X si alte raze gamma pe partile undelor si mai scurte si undele infrarosii si apoi radio pe partea undelor mai lungi. In mod traditional, un spectru de lumina solara se obtine prin trecerea acestuia printr-o prisma sau prin picaturi de apa. Acest lucru creeaza un curcubeu, in anumite conditii meteorologice, in care sunt percepute toate culorile ROGVAIV, respectiv rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet..

Ochiul uman si lumina

Partea din spate a ochiului uman (retina) este captusita cu celule sensibile la lumina, dar cu proprietati unice. O imagine este formata de cornee (care este transparenta, cu exceptia cazului in care imbatranesti) si proiectata pe retina, in partea din spate a ochiului . Este literalmente captusita cu celule nervoase (fotoreceptorii) sensibile la lumina in cantitate – claritate datorita tijelor, dar si in calitate – culori datorita conurilor.

Fotograf botez Bucuresti ochi retina

Nu toate conurile (singurele capabile sa perceapa culorile) sunt sensibile la culoarea luminii in acelasi mod si au o singularitate izbitoare. Intr-adevar, unele conuri sunt in principal sensibile in rosu, altele in verde si in cele din urma ultimele in albastru.

Prin urmare, nu exista un singur tip de con pe culoare in partea din spate a ochiului nostru. Culorile sunt bine „reconstituite” si „percepute” in creier datorita „amestecului” perceptiei luminii, in principal albastru, verde si rosu (RGB).

Cu toate acestea, ochiul poate vedea toate culorile spectrului vizibil, de la violet la rosu in mod continuu, asa ca, prin amestecarea acestor trei „culori”, creierul este capabil sa „faca”, sa reconstituie si prin urmare sa perceapa, toate „ alte” culori prin creierul sau.

De aceea am inventat un model de culoare RGB: pentru a ne apropia de modul in care functioneaza ochiul uman. Astfel, ecranele sau senzorii APN-urilor au pixeli Rosu-Verde-Albastru (RGB) si vad doar in RGB! Acestia abordeaza functionarea ochiului uman prin trei „tipuri” de pixeli. Este suficient ca ecranul sa porneasca mai mult sau mai putin fiecare pixel al ecranului pentru a reproduce TOATE culorile vizibile!

Concluzie privind perceptia culorilor

Culoarea pe care o vedem este doar o senzatie. Fiintele umane cu cea mai buna acuitate vizuala sunt capabile sa distinga pana la 200 de nuante per culoare, dar niciodata in cele trei culori primare si este necesara o diferenta semnificativa intre doua nuante de aceeasi culoare, astfel incat, fara ambiguitate, o persoana sa poata afirma ca a perceput intr-adevar doua culori diferite.

Perceptia culorilor este un proces uimitor de complicat. Nu este vorba doar despre proprietatile fizice ale luminii care intra in ochi printr-o lentila. Este vorba despre biologia receptorilor din spatele ochiului si apoi despre caile neuronale care le dau sens. Micile diferente in oricare dintre aceste zone pot provoca mici diferente in perceptia culorilor.

Dotigraf botez Bucuresti, diferenta culori prin ochelari

Ochiul „vede” (vorbim de perceptie) datorita celulelor fotosensibile la culoare si altele doar la luminozitate. Celulele sensibile la culoare se numesc conuri. Sunt cele mai sensibile la rosu (pamant), verde (clorofila din copaci) si albastru (cer). Nu exista un con pentru fiecare culoare.

Conurile sunt sensibile pentru fiecare culoare la aproximativ 200 de nuante, de la cea mai inchisa la cea mai deschisa: aceasta reprezinta 200 x 200 x 200 = 8 milioane de amestecuri de culori diferite pentru un ochi „mediu”.

Prin recompunerea sau amestecarea acestor trei asa-numite culori primare, creierul „vede” pana la opt milioane de culori… dar… majoritatea oamenilor vad „doar” una pana la doua milioane de culori (!), deoarece rareori este la fel de eficient in cele trei culori primare.

Culorile naturale sunt aproape imposibil de reprodus cu acuratete 100% in fotografiile si videoclipurile de prezentare. Perceptia umana, tehnologia de fabricatie a ecranelor (VGA, IPS, TFT, LED, AMOLED, Plasma) si calibrarea diferita a culorilor diverselor dispozitive (telefon, tableta, laptop, monitor, TV HD, TV 4K) pot determina diferente de nuanta fata de culorile reale naturale.


Licenţa Creative Commons
Textul folosit in acest articol are ca sursa partiala Color Management Guide si Light Colour Vision. Continutul acestui website este protejat de legea drepturilor de autor si nu poate fi preluat pe alte site-uri, partial sau integral, decat cu mentionarea sursei si respectand termenii licentei. Intreg materialul (grafica, foto, video, text) realizat de Spot Multimedia este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .